2018-09-17 11:06Pressmeddelande

Lo Kauppis version av Märta Tikkanens Män kan inte våldtas får urpremiär på Södra Teatern

Män kan inte våldtas sätts upp i ett unikt samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Södra Teatern. Pjäsen bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens kultroman ”Män kan inte våldtas” från 1975, nu i dramatisk bearbetning och regi av Lo Kauppi.  I rollerna ser vi Elisabet Carlsson, Sven Ahlström, Angelika Prick, Christer Fant, Eva Stenson och Nils Wetterholm. Urpremiär den 2 februari 2019 på Södra teatern. Biljettsläpp den 18 september 2018, klockan 10.00.

–  Jag är glad och stolt över att Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Södra Teatern ska sätta upp den här kontroversiella och aktuella pjäsen nästa år. Märta Tikkanens Män kan inte våldtas var när den kom på 70-talet viktig för kvinnorörelsen och är det än idag. Jag, och väldigt många med mig skulle jag tro, är mycket nyfikna på att få se vad mötet mellan dessa två egensinnade konstnärer och kvinnor – Lo Kauppi och Märta Tikkanen – kommer att ge för liv på scenen, säger Anna Takanen, Teater- och scenkonstchef för Kulturhuset Stadsteatern.

Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner, Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. Men så händer något livsavgörande. På sin födelsedag går Tova ut på restaurang, ensam för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti.

Han våldtar henne.

Hennes liv raseras fullständigt, men Tova bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad ska det tjäna till? Istället bestämmer sig Tova för att hämnas. Hon ska våldta Martti. Förödmjuka honom såsom han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?

–  Att få chansen att dramatisera Män kan inte våldtas är en fantastisk utmaning. Det är sorgligt att våra könsroller runt sexualitet fortfarande är så enkelspåriga att romanen över 40 år efter utgivning känns dagsaktuell. Jag har aldrig varken på scenen eller i film sett en vuxen vit heterosexuell man bli våldtagen av en kvinna. Det verkar än idag vara alldeles för utmanande för oss att omfatta tankemässigt, säger Lo Kauppi, dramatiker och regissör.

– Det är oerhört roligt att Lo ska dramatisera min roman. Lo är väldigt inspirerande och ett enastående energiknippe. Så jag är mycket förhoppningsfull inför resultatet och hoppas att jag har möjlighet att ta del av Lo-versionen av en text som kom till under Internationella kvinnoåret 1975!, säger Märta Tikkanen.

Uppsättningen blir en av de första att få premiär under Kulturhuset Stadsteaterns utflyttningsperiod då byggnaden vid Sergels torg renoveras.

– Vi är stolta över att kunna inhysa Kulturhuset Stadsteatern under den här perioden och enormt glada över att välkomna Lo Kauppi tillbaka till Stora Scen, säger Fredrik Granberg, programchef på Södra Teatern.

Senast Lo Kauppi gästade Södra Teatern var med föreställningen Vita kränkta män 2013.  

 

Märta Tikkanen, född 1935, är en av Nordens mest lästa och översatta författare. ”Män kan inte våldtas” från 1975 följdes upp av diktromanen ”Århundradets kärlekssaga” som utkom 1978. 1980 sattes Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga upp som teater på Stockholms stadsteater med Stina Ekblad i huvudrollen vilket blev Ekblads genombrott. Föreställningen som blev en stor succé regisserades av Kristin Olsoni. Året innan iscensattes Tikkanens Våldsam kärlek på Stockholms stadsteater.

Lo Kauppi, född 1970, är regissör, skådespelare, dramatiker och författare. 2003 gick hon ut Teaterhögskolan och fick året därpå sitt genombrott med den självbiografiska pjäsen ”Bergsprängardottern som exploderade” som bygger på hennes egen uppväxt, i uppföljaren ”Bergsprängardöttrar” gick hon på djupet på kvinnor inom kriminalvården. Hon har tidigare satt upp  bland annat ”Vita kränkta män” och "Vita män våldtar". På TV och film har vi kunnat se Lo Kauppi i ”Juicebaren” och ”Tjuvheder”. Hon har medverkat i två uppsättningar på Stockholms stadsteater: 2006 i rollen som Hanna i Jösses Flickor - Återkomsten, och 2001 som teaterhögskoleelev i En månad på landet.

För mer information, kontakta: 
Karin Bernhardsson
PR- & marknadsansvarig (tf)
+46 (0)70 602 26 36 | +46 (0)73 420 16 33
karin.bernhardsson@sodrateatern.com

Anna Svensson
kommunikationsstrateg
Teater och scenkonst
Kulturhuset Stadsteatern
076-039 83 44
www.kulturhusetstadsteatern.se


Om Södra Teatern

Södra Teatern och Mosebacke är ett av Stockholms äldsta och mest mytomspunna kulturetablissemang som skapar gränsöverskridande upplevelser till alla som välkomnar alla. Vi presenterar ett brett utbud av inkluderande, samtida kultur inom scenkonst, konserter, klubbar, mat och dryck samt möten och event.

Kontaktpersoner

Emilia Åkesson
Försäljning och marknadsansvarig / Sales & Marketing manager
Emilia Åkesson