2019-11-29 07:00Pressmeddelande

Stor efterfrågan tar “Föddhora” till Södra Teatern

Lo Kauppi 
Foto: Matilda RahmLo Kauppi Foto: Matilda Rahm

Martina Montelius pjäs “Föddhora” med Lo Kauppi spelades för utsålda hus på Teater Brunnsgatanfyra. Nu, på grund av den stora efterfrågan, flyttas pjäsen till Södra Teaterns Stora Scen.

Terese har just lämnat prostitution och morfin bakom sig. Sedan Arbetsförmedlingen misslyckats med att hitta ett jobb åt henne har hon själv lyckats få timanställning som matbud på cykel, med 39 kronor i timlön. Nu är hon på väg för att leverera en tandoorigryta – men var i helvete ligger Kampementsgatan? Terese drar in omvärlden på Östermalm i sina konflikter med telefonens GPS, med samhällskontraktet, torskarna och det förflutna, samtidigt som hon letar efter bitarna av sin styckmördade bästa vän Marisol.

I “Föddhora“ är horan en riktig människa, på scenen och i livet. Det är en saga om sanningen och en ny infallsvinkel på det som vanligtvis behandlas som socialporr. Det gastkramande, roliga och förtvivlade ödesdramat i en akt hade urpremiär den 7 november på Teater Brunnsgatanfyra och spelades därefter för utsålda hus. Den 28 februari 2020 sätts pjäsen upp på Södra Teaterns Stora Scen. 

Regissören, skådespelaren, dramatikern och författaren Lo Kauppi (“Vita kränkta män”, “Bergsprängardottern som exploderade”, “Bergsprängardöttrar”, “Män kan inte våldtas”) gör rollen som Terese eller “Tessan”. 

– Det är en sån blandning av raseri och poesi i Martinas text och horan är den jag allra helst vill ge en röst åt. Jag älskar att det är hon som är huvudrollen, och även den enda rollen i den här pjäsen. Att få göra henne till den människa hon är och låta henne ta plats är helt underbart. Även om min karaktärs liv är en kamp för överlevnad så är det befriande att låta henne prata till punkt, säger Lo Kauppi.

Det är som att komma hem.

Senast Lo Kauppi gästade Södra Teatern var med pjäsen Män kan inte våldtas (februari/mars 2019) som hon dramatiserade utifrån Märta Tikkanens kultroman med samma namn, samt regisserade. 

– Vi är oerhört glada och stolta över att välkomna Lo tillbaka till Södra Teaterns Stora Scen, säger Fredrik Granberg, programchef och konstnärlig ledare för Södra Teatern.

– På Södra Teatern har jag spelat alla mina föreställningar ända sedan Bergsprängardottern som exploderade, så det är som att komma hem, säger Lo Kauppi. 

Vad: Lo Kauppi i Martina Montelius pjäs “Föddhora”
Var: Södra Teatern, Stora Scen
När: Den 13 MARS 2020
Biljetter via sodrateatern.com/foddhora från klockan 11.00


Ämnen: På scen

Om Södra Teatern

Södra Teatern och Mosebacke är ett av Stockholms äldsta och mest mytomspunna kulturetablissemang som skapar gränsöverskridande upplevelser. Vi presenterar ett brett utbud av inkluderande, samtida kultur inom scenkonst, konserter, klubbar, mat och dryck samt möten och event.